Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

DEHB

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), bireylerin dikkatlerini sürdürmede, dürtü kontrolünde ve hareketliliklerini yönetmede zorluk yaşadıkları bir nörogelişimsel bozukluktur. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraeber genetik yatkınlığa müsait bir rahatsızlık olan DEHB yaşayan bireylerin genellike dopamin seviyelerinin düşük ve sosyal muhakemeden sorumlu beyin bölgesinin daha az çalıştığı gözlemlenmiştir. Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilen bu bozukluk, sosyal, akademik ve iş yaşamında çeşitli zorluklara yol açabilir. DEHB, her yaştan bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir. Çocukluk dönemlerinde daha çok okul başarısına etki ederken yetişkinlerde iş hayatında ve sosyal hayatlarında büyük etkisi bulunmaktadır.

 

DEHB, genellikle üç temel alanda belirtiler gösterir: dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik. Örneğin, dikkat eksikliği olan bireyler bir görevi tamamlamakta zorlanırken, hiperaktif bireyler sürekli bir hareket ihtiyacı duyabilir ve dürtüsel bireyler ise düşünmeden ani kararlar alabilir.

 

Mental Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı (DSM-5)’e göre DEHB üç türe ayrılır

 

1- Dikkatsiz DEHB: Daha fazla odaklanma zorlukları ve detaylara dikkat edememe gibi belirtilerle ortaya çıkar.

2- Hiperaktif/Dürtüsel DEHB: Aşırı hareketlilik, sabırsızlık, acelecilik gibi belirtilerle ortaya çıkar.

3- Karma DEHB: Her iki belirti grubunun da aynı anda görüldüğü DEHB tipidir.

 

DEHB Belirtileri

 

DEHB belirtileri genellikle üç grupta toplanır:

 

  1. Dikkatsizlik: Görevlerde ayrıntılara dikkat edememe, dikkati sürdürmede zorluk, sürekli unutkanlık.
  2. Hiperaktivite: Aşırı hareketlilik, çabuk sıkılma, uzun süre oturamama, sürekli konuşma isteği.
  3. Dürtüsellik: Sıra bekleyememe, aceleci kararlar verme, başkalarının sözünü kesme vs. şekilde karşımıza çıkabilir.

 

Bu belirtiler, bireyin okulda, işte ve sosyal ortamlarda zorluk yaşamasına neden olabilir. Özellikle dikkat eksikliği, iş yaşamında ve bireyin sosyal hayatında görevlerin zamanında tamamlanamamasına, aksatılmasına, unutulmasına ve sosyal ilişkilerde anlaşmazlıklara yol açabilir. DEHB yetişkinlerde depresyon, anksiyete gibi farklı psikolojik problemlerle de sıklıkla birlikte görülür

Kurumumuzda DEHB Değerlendirmesi ve Desteği

 

Libratum Danışmanlık’ta MOXO Dikkat Testi ile DEHB şikayetiyle başvuran bireylere kapsamlı bir değerlendirme sunuyoruz. MOXO Dikkat Testi, dikkat eksikliği, dürtüsellik, hiperaktivite ve zamanlama sorunlarını ölçen objektif bir değerlendirme aracı olarak kullanılmaktadır. Test sonuçlarına dayanarak, bireylerin DEHB belirtilerini daha iyi anlamalarını sağlıyor ve bu doğrultuda bir tedavi programı uyguluyoruz.

DEHB’de Psikoterapi ve Tedavi

 

DEHB tedavisindeki en önemli noktalardan birisi psikoeğitimdir. Bireye DEHB hakkında bilgi verilir ve DEHB’yi tanıması sağlanır. Bilişsel-Davranışçı tekniklerle Psikoterapi ve ilaç tedavisinin bir arada ilerlemesi DEHB için en iyi sonuçları veren tedavi yöntemidir.