Çocuğunuza Neden Moxo Testi Yaptırmalısınız ?

Moxo Dikkat Performans Testi Nedir?

Çocuğunuza Neden Moxo Testi Yaptırmalısınız ? Günümüzde odaklanma sorunları ve dikkat dağınıklığı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde giderek yaygınlaşmaya başlayan bir sorun haline gelmiştir. Moxo dikkat testi, dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite performansını ölçen uzmanlar tarafından uygulanan, görüş, duygu ve yorum içermeyen online bir testtir. Moxo dikkat testinin popülaritesindeki artışın sebebi Moxo’da kullanılan çeldiricilerdir. Bireyin günlük hayatta yapması beklenildiği gibi, testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelip testi tamamlaması gerekmektedir. Çeldiriciler testi zorlayıcı ve testin belirleyici niteliklerini de bir o kadar ileri düzeye taşımaktadır. Moxo dikkat testi, dünyada çeldiricili ve objektif tek dikkat testi olma özelliği taşımaktadır. DEHB tanısının koyulmasına yardımcı olması sebebiyle sık tercih edilen bir testtir. Moxo testi, dünyada 50’den fazla ülkede 450.000’nin üzerinde uygulanmış olup Türkiye’de son 6 yılda 150.00’in üzerinde uygulanmıştır. Moxo testi toplamda 420 tepki ve 420 tepkisizlik eylemini ölçülmektedir. Sizde çocuğunuzun dikkat başarısını ölçmek ve akademik başarısını yükseltmek adına ders çalışma ortamının dikkat özelliklerine göre yeniden düzenlemek testi uygulatmak ve bu konuda destek almak isterseniz uzmanlarımız bu konuda size destek olacaktır.

Moxo Dikkat Testi Nasıl Uygulanır?

Moxo dikkat testi, online bir testtir. Moxo testi çocuk testi ve yetişkin testi olarak ikiye ayrılır. Test 6-12 yaş aralığındaki çocuklarda ve 13-65 yaş arası yetişkinlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir testtir. Çocuk testlerinde çocuklara uygun kolay anlaşılır oyun gibi düşünebilecekleri çeşitli sesli ve görsel çeldiricilerin olduğu yaklaşık 15 dakika süren test kullanılır. Çevresel koşulların değişimiyle çocuğun performansını nasıl seyrettiği, testi uygularken performansın ne şekilde değiştiği gibi konular incelenir. Genç ve yetişkinlere uygulanan testlerde de benzer şekilde farklı ülkelerden 900 bireyin oluşturduğu norm tabanı kullanılır ve bunlar sürekli olarak güncellenir. Yine çocuk testine benzer şekilde test boyunca sesli ve görsel çeldiricilere bağlı olarak bireyin performansında oluşan değişimler ölçülür. Çocuk ve yetişkin testlerinde farklı sesli ve görsel çeldiriciler bulunur. Bu test uygulanırken bireyin tek ihtiyacı olan şey klavyedir başka herhangi bir donanıma ihtiyaç duyulmadan uygulanır.

DEHB Belirtileri Nelerdir ?

DEHB belirtileri üç ana başlıkta toplanır;

Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, Dürtüsellik

Dikkat eksikliği belirtileri;

  1. Detaylara dikkat edememe, •dikkatsizce hatalar yapma,
  2. Dikkatin kolay dağılması,
  3. Unutkanlık,
  4. Odaklanamama,
  5. Görevleri ve oyunları sürdürmede güçlük,
  6. Dinlemiyor gibi görünme,
  7. Eşyaları sıkça kaybetme
  8. Organize olamama
  9. Çabuk sıkılma
  10. Uzun süre mental çaba gerektiren işlerden kaçma,
  11. Dış uyaranlar ile kolayca dikkatin dağılması

Hiperaktivite belirtileri;

  • El ve ayakları sürekli kıpır kıpır veya oturduğu yerde kıpır kıpır olması,
  • Sınıfta veya oturması gereken yerlerde oturamaması,
  • Sessizce oyun oynayamama,
  • Sürekli hareket halinde olma,
  • Fazla hareketlilik,
  • Hızlı konuşmak,
  • Kelimeleri hatalı söylemek ve cümleleri birbirine bağlayamamak

Dürtüsellik belirtileri;

  1. Soruları tamamlamadan cevap verme,
  2. Sıra beklemekte zorlanma,
  3. Başkalarının sözünü kesme veya oyunlarını bölme
  4. Aceleci olmak,
  5. Sabırsız olmak,
  6. Tepkileri kontrol edememek,
  7. İstedikleri şeyin hemen olması için ısrarcı davranmak, dayatmak,

Sizde, kendinizde veya çocuğunuzda DEHB olabileciğini düşünüyorsanız Libratum Danışmanlık’ta MOXO Dikkat Testi uygulatıp aklınızdaki sorulardan kurtulabilirsiniz. Bloglarımızdan bir diğeri olan Karşıyaka Pedagog yazımıza bakarak çocuğunuzun psikolojisine fayda sağlayacak bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.