Doğru Terapisti Nasıl Seçebilirim

Doğru Terapisti Nasıl Seçebilirim

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, bireydeki olumsuz düşünce, davranış ve duyguların terapist tarafından bilimsel ve psikolojik teknikler ve yaklaşımlar kullanılarak olumlu düşünce, davranış ve duygulara dönüştürülmesi sürecidir. Psikoterapi de, terapist danışanı anlamaya, tanımaya, danışanın ihtiyaçlarını tespit etmeye ve tespit ettiği ihtiyaçlara göre müdahaleler geliştirmeye odaklanmalıdır.Terapi, özel hayatınızı, kendi iç dünyanızı belki de kimse ile paylaşamayıp kendinize bile itiraf etmekte zorlandığınız şeyleri hiç tanımadığınız birine açmaktır. Bu durum başta zor gelse bile, zamanla danışan ve terapist psikoterapi sürecinde iş birliği oluşturmaya başlar. Bu duruma terapötik ittifak denir.

Psikoterapi makalenin amacı terapist seçerken nelere dikkat edebileceğinizi ve kendiniz için doğru terapisti bulup en yüksek faydayı sağlamanız amaçlanarak yazılmıştır.
Yanıldığımız en büyük sorun terapistin bir sihirli değneği olduğunu düşünmemiz. Terapiye başladığımız anda bütün hayatımız ne yazık ki hemen değişmiyor. Terapiyi hemen düzeleceğim, umut dolacağım, zorlu deneyimler yaşarken motive olacağım gibi görmek terapiyi hafife almak olur. Terapiyi kısa yoldan çözüm bulmak değil de, bu terapötik yolculukta ben kimim, nasıl yaşamak istiyorum. Nefes almanın, büyümenin, gelişmenin, büyümenin, yaşamın anlam ve amacını keşif yolu olarak görmelisiniz. Bu yolculukta size eşlik edecek kişi terapistinizdir. Bu sebepledir ki terapiden ne istediğinizi terapistten beklentilerinizi bilip ona göre terapist seçmelisiniz.

Psikoterapi de terapötik ilişki kurabilmek hem danışan için hem de terapist için en önemli kriterdir. Terapist ile aranızdaki ilişki, ilişkinin niteliği, birbirini anlama, güvenme ve iletişim kurma beceresine sahip olma önemli kriterler arasında olmalıdır.
Psikoterapi de bunların yanı sıra terapist seçerken neleri göz önünde bulundurmalıyız gelin birlikte inceleyelim.

Lisans ve Yetkilendirme

Psikoterapi sürecinde ilk olarak terapistiniz geçerli bir lisansa sahip olduğuna emin olmalısınız. Psikologlar, psikiyatristler, lisanslı klinik sosyal çalışanlar gibi profesyoneller lisans gereksinimlerini karşılamalıdırlar. Lisans ve yetkilendirmenin tam olması demek terapistinizin eğitim aldığını ve etik kurallara uyması gerektiğini gösterir. Bu koşulları karşılayan bir terapist seçmelisiniz.

Uzmanlık Alanı

Psikoterapiye neden ihtiyacınız olduğunu düşünüp bu alanda çalışan/uzman kişilerden destek almayı tercih edin. Örneğin; Madde bağımlılığı, sosyal anksiyete, panik bozukluk, depresyon vb. hangi konuda desteğe ihtiyacınız olduğunu ve bu konuda sizi anlayacağını düşündüğünüz bir terapist tercih etmelisiniz.

Tedaviye Yaklaşımı

Psikoterapi de her terapistin kendine özgü tedaviye yaklaşım şekli olabilir. Terapist, danışanın farklı tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyduğunu gözlemlediği anda farklı yöntemler deneyebilmeli ve danışana uyum sağlayabilmelidir. Hangi tür terapinin size iyi geleceğini anlamak için terapistinizin yaklaşımını ve felsefesini anlamaya çalışmalı veya sormalısınız.

Güven ve Rahatlık

Psikoterapi süreciniz duygusal, kişisel veya sizin için çok özel olabilir. Bu sebeple terapistinizin, açık iletişim kurabiliyor, empati yeteneği yüksek ve sizi yargılamadan dinleyebiliyor olması güven ve rahatlık açısından oldukça önemlidir. Kendinizi güvende ve rahat hissedebileceğiniz bir terapist seçmelisiniz.

Gizlilik ve Etik İlkeler

Psikoterapistinizin gizliliğe ve etik kurallara nasıl uyacağını terapiye başlamadan kendi hassasiyetinizi göz önünde bulundurarak terapistinize bu konuda nasıl ilerleyeceğini sorabilirsiniz. Bu konuda aklınızda soru işaretleri olursa kendinizi rahat ve güvende hissetmeyeceğinizden beklenen terapötik ilişki kurulamayabilir.

Psikoterapi sürecinin önemli faktörlerinden biri de danışanın terapi sürecinin gerçekten yardımcı olacağına inanmasıdır. Bu sebeple terapistinize güvenebilmeniz için terapistin, ırk, cinsiyet, terapiste sizi kimin yönlendirdiği gibi faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız.
Konum ve maliyeti düşünüp bir terapist seçmek size cazip gelebilir. Ama diğer özellikleri yok sayarak sadece bunu göz önünde bulundurursanız hem zaman kaybı hem de maddi kayıp yaşamanız kaçınılmaz olur. Eminim ki biraz araştırma ile maliyet, konum, danışanın kişilik özelleri gibi ihtiyaçlarınıza yönelik kuvvetli bir terapötik bağ kurabileceğiniz bir terapist bulabilirsiniz.

Terapist Bulduktan Sonra Ne olacak ?

Psikoterapi için iyi bir terapist bulup ilk görüşmeyi ayarladıktan sonra biraz endişelenebilirsiniz. Ne anlatacağım, bana neler soracak, anlatacak o kadar çok şey var ki hangisinden başlamalıyım. Seans süresi belli ya anlatacaklarımı yetiştiremezsem vb. endişeleriniz olabilir oldukça normal. Beklentilerinizi ve endişelerinizi düşünmek için kendinize zaman tanımalısınız. Terapiye giderken beklentileriniz çok yüksek olmasın, ön yargılı olmaktan kaçının, yeni fikirlere açık olmaya kendinizi hazırlayabilirsiniz. Önemli noktalardan birisi de şu ki başta söylediğim gibi terapistinizin elinde sihirli bir değnek olmayacak sorunlarınız karşısında size çözüm üretmeyecektir. Sorunlarla nasıl baş edebileceğinizi ve sorunlar karşısında doğru yolu seçmenize yardımcı olacaktır.

Psikoterapi süreciniz için sizde  hizmet almak isterseniz Bize Ulaşın sayfamızdan bize ulaşabilir ve randevu alabilirsiniz.